La Strada Documentation Center

Terug bij af? Remigratie van Bulgaarse vrouwen na uitbuiting in de Nederlandse prostitutiesector

Document number
2309
Date
2009
Title
Terug bij af? Remigratie van Bulgaarse vrouwen na uitbuiting in de Nederlandse prostitutiesector
Author/publisher
Loes Kersten
Availability
View/save PDF version of this document
Document type(s)
Research/Study/Analysis,
Keywords
This master thesis has been prepared in collaboration with La Strada International, La Strada Netherlands (CoMensha) and La Strada Bulgaria (Animus Association).
Summary
De volgende probleemstelling staat in dit onderzoek centraal:
Hoe verloopt het remigratieproces van Bulgaarse vrouwen die, na uitbuiting in de prostitutie, (on)vrijwillig zijn teruggekeerd van Nederland naar Bulgarije en welke factoren op micro-, meso- en macroniveau spelen hierbij een rol? Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van het remigratie- en re-integratieproces van deze vrouwen en welke problemen ze daarbij eventueel tegenkomen. Wat voor werk gaan ze bijvoorbeeld doen, eventueel gestimuleerd door scholing, of komen ze opnieuw (al dan niet gedwongen) in de prostitutie terecht?

Ik veronderstel dat de factoren die een rol spelen bij slachtofferschap van mensenhandel, ook bij de keuze om wel of niet terug te keren en het daadwerkelijke remigratieproces een rol spelen. Deze factoren zijn in te delen op drie niveaus die sterk met elkaar zijn verweven. In de eerste plaats zijn er de politieke, sociale en economische factoren op macroniveau die te maken hebben met Bulgarije als samenleving en haar plaats in Europa. Daarnaast zijn er de factoren op het niveau van de familie en de bredere sociale omgeving, het mesoniveau. Op individueel, of microniveau, spelen zaken als relaties, kinderen en opleidingsniveau mogelijk een rol.

Om de probleemstelling te kunnen beantwoorden, zijn vijf onderzoeksvragen geformuleerd:
· Welke ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, beleid en praktijk spelen een rol voor de Bulgaarse slachtoffers van mensenhandel bij verblijf in Nederland en terugkeer naar Bulgarije?
· Welke macrofactoren dragen bij aan het hoge aantal slachtoffers van mensenhandel uit Bulgarije dat in Nederland wordt aangemeld?
· Wat zijn de achtergronden van de onderzoeksgroep op micro- en mesoniveau?
· Hoe zijn de Bulgaarse slachtoffers in een situatie van mensenhandel terecht gekomen? · Hoe verloopt de feitelijke terugkeer van de Bulgaarse slachtoffers van mensenhandel?
· In hoeverre bestaat er de mogelijkheid tot re-integratie in de Bulgaarse samenleving?
Related documents